18.3.09

Επηρρεάστηκα!

πολύ μάλιστα.

κάνω γνωστό πως με αρέσει πολυ το ρεμπέτικο τραγούδι, τα ρεμπετάδικα, οι ρεμπέτες, η ρεμπέτικη εποχή κτλ κτλ. αν ζούσα τότε, κάθε βράδυ εκεί θα ήμουν! βασικά μαθαίνω πως ήταν σκληρά τα χρόνια εκείνα κ γι αυτό δε το επιθυμώ ιδιαίτερα... μια χαρά είμαστε κ τώρα.. όχι ακριβώς μια χαρά αλλά αν το πάρουμε συγκριτικά, ω ναι, τώρα έχω να φάω κι ας μην ακούω όχι μόνο ρεμπέτικα αλλά γενικά!

η πρώτη μου επαφή με το ρεμπέτικο δε τη πολυθυμάμαι ακριβώς να σας πω, παρά μόνο πως όταν αρχίσαμε να ξεπορτίζουμε η παρέα στα σέρρας (διότι ήμασταν και σε χουριό κ δε ξεπορτίζαμε εύκολα) πηγαίναμε σε ένα ρεμπετάδικο που είχε, παίζει να έχει ακόμη. "Ταμάμ" το όνομα αυτού κ όσοι έχετε έρθει σέρρες τα προηγούμενα 5 χρόνια θα το ξέρετε σίγουρα... αλλιώς για ποιό λόγο ήρθατε, όχι πείτε μου! εκεί ομολογώ εκστασιάστηκα. θα ήθελα πολύ να καταλαβαίνω τι λένε οι στίχοι γιατί μετράνε πολύ περισσότερο από τη μουσική, πάνω κάτω 4-5 μουσικές έχει το ρεμπέτικο αν το δούμε γενικά, αλλά έχει μεγάλη γκάμα τραγουδιών. δυστυχώς όμως απολαμβάνω μόνο τη μουσική κ αν έχω διαβάσει στίχους, τότε πιάνω κι αυτούς.. περίπλοκα πράγματα, μη ψάχνετε!

και που λέτε αγαπητοί μου μπλόγκερς, έμαθα ελάχιστα πράγματα για το ρεμπέτικο από το μαγαζάκι αυτό και από την τιβί που είχε κατά καιρούς αφιερώματα.
θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ένα πάρτυ-μασκέ στη κατασκήνωση, μια παρέα ντύθηκε ρεμπέτικη κομπανία κ μας άρεσε πολύ. κι εμένα μου άρεσε πολύ αλλά αυτό νομίζω ήταν από τα πρώτα πρώτα ερεθίσματα κ νόμιζα ήταν μπουζουξήδες.

επιτέλους όμως μεγάλωσα κ έχω το μυαλό να διακρίνω τι εστί ρεμπέτικο, τι εστί λαϊκό και τι εστί σκυλέ. πριν από 2-3 βδομάδες διάβασα (ρούφηξα μονομιάς θα ήταν η καλύτερη περιγραφή) το βιβλίο "ουζερί τσιτσάνης" του σκαμπαρδώνη. αν κ δε γράφει με τρόπο που να ρέει η πλοκή, ο συγγραφέας αναφέρει πολλά σπουδαία πράγματα όσον αφορά το ρεμπέτικο και μάλιστα τον τσιτσάνη. βέβαια ο τσιτσάνης δεν είναι καθαρά ρεμπέτης αλλά οι πληροφορίες που αποκόμισα από το βιβλίο ήταν αρκετές για να μου ανάψουν φιτίλια για να ψάξω ακόμη περισσότερα!πρόσφατα (μόλις τώρα δηλαδή) έμαθα πως αυτός γεφύρωσε τα δύο είδη, το ρεμπέτικο με το λαϊκό. σπουδαίος, μάγκα μου!!

άρχισα να διαβάζω βιβλία σχετικά με τη κατοχή, το μεσοπόλεμο, τον εμφύλιο, τη μικρασιατική καταστροφή και δε συμμαζεύεται. όχι ιστορικά απαραίτητα, αλλά ότι σχετικό με την εποχή εκείνη. δυστυχώς δεν έχω μορφωθεί αρκετά επί του θέματος. έχω βάλει τα δυνατά μου όμως και μαθαίνω!

ξέρω πως κ ο βαμβακάρης ήταν εκείνης της εποχής, και ο περπινιάδης, και ο ξαρχακος και η εσκεναζυ (αυτό κάπου το είδα φευγαλέα, δεν είμαι σίγουρη) κι ένα σωρό άλλοι που μου διαφεύγουν. αλλά είπαμε, ακόμη σχολείο πάμε!

που λετε αγαπητοί μου, το αποκορύφωμα, το κερασάκι στη τούρτα, αυτό που ήρθε κ έδεσε πραγματικά, ήταν η ταινία του Φέρρη, το "Ρεμπέτικο". όσοι δε το έχουν δει, δε ξέρουν τι χάνουν!! βέβαια το σενάριο και το υποκριτικό στοιχείο έχουν φύγει περίπατο (τότενες δεν είχαμε τα φροντιστήρια του αντενα ούτε και δραματική σχολή, επίσης δεν απαιτούσε ο κάθε παραγωγός αυτά που ζητούν οι σημερινοί, ούτε και η κάθε μπεζαντάκου γινόταν τραγουδίστρια) αλλά η ταινία είναι σούπερ, κορυφή, νούμερο ένα! την είδα με υπότιτλους (που τους βρήκε ο πασάς μου..) κ ομολογώ έπαθα υπερπολιτισμικό σοκ.τι θαυματουργά πράγματα γινόταν στην μίζερη τότε κατοχή..

όσους δε τους αρέσει το ρεμπέτικο δε τους συνιστω να δουν τη ταινία γιατί έχει πολύ τραγούδι. βασικά γι αυτό τη γύρισαν περισσότερο, για τα τραγούδια και τους τραγουδιάρηδες. η λεονάρδου κάνει καταπληκτικές σκηνές, καθώς και η κυρία που παίζει τη μητέρα της, να μη πω για τις άλλες τις φωνάρες ανδρικές και γυναικείες...
διαδραματίζεται στου θωμά το μαγαζί (που λέει και το τραγούδι) και γενικά ότι κ να πω για τη ταινία είναι πολύ λίγο! δείτε την καλύτερα!
υπέροχα τραγούδια!! όλα τους!!

κ ετσί αγαπητοί μου μπλόγκερς, αφοσιώθηκα στη μελέτη του ρεμπέτικου και των σχετικών εκείνης της εποχής...

σας αφήνω με ένα πολύ παραπονιάρικο αλλά τόσο ειρωνικά επίκαιρο τραγούδι (έψαξα να βρω στο γιουτούμπι το απόσπασμα από τη ταινία που το τραγουδά η μαρίκα αλλά βρήκα μόνο ένα και με τουρκικους υπότιτλους.. απ το ολότελα καλό και η φατμέ που λένε..)



Δεν έχω σπίτι πίσω για να ρθω
ούτε κρεβάτι για να κοιμηθώ
δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά
να περπατήσω μια Πρωτομαγιά

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα

Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα

Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες γύφτισα μαϊμού
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα

Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρενες του κόσμου μάνα μου Ελλάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς


4 σχόλια:

Maria Kat είπε...

Γεια σου Μαράκι!!!!
Πραγματικά το ρεμπέτικο είναι μια σημαντική πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά μας. Διαχρονική μουσική που εχει αντέξει στο χρόνο και έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές.

Δημιουργία είπε...

Ωραία τα ρεμπέτικα, αλλά και το μπλόγκ σου -έτσι που το έφτιαξες- είναι κι αυτό παρα πολύ ωραίο!

Aspa είπε...

Μπράβο Μαρία, εντυπωσιάστηκα. Πολύπλευρο ταλέντο!

eirini είπε...

Φιλενάδα... πλάκα μου κάνεις;!!!
Καλά... δεν ξέρεις ότι είμαι μανιώδης συλλέκτρια ρεμπέτικων τραγουδιών, βιογραφιών και οτιδήποτε άλλων βρίσκω;! Χρόνια το κάνω αυτό! Αν το ήξερα ότι σου αρέσει τόσο πολύ... είχα μια ιδέα τις προάλλες, θα στην πω κάποια στιγμή με τον καφέ μας! Πρέπει να πάμε όπωσδήποτε για καφέ!!! Έχουμε πολλά να πούμε!!

Α! δεν μου λες... το σούπερ σκυλάκι επάνω είναι το μωρό σου;;;;;;;;;;;;; Ευτυχώς που πήρες φωτογραφική! Τέλειο είναι καλέ!!!!!! Αχ! μωρό μου, είναι για πολλά φιλιά! Επίσης μου άρεσε πολύ το καινούργιο χρώμα στο μπλοκ!
Αύριο θα σου στείλω μήνυμα, βρες κενή μέρα για καφέ! Αυτά που ήθελα να σου γράψω στο μέιλ θα στα πω από κοντά!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!!!