22.11.08

Φάτε μάτια ψάρια...

και κοιλιά περίδρομο!



μαγείρεψα σήμερα γκουρμέ πιάτο, μεγαλούργησα στη κουζίνα μου πάλι! είχε λίγο τη φάση του σήμερα γιατί ήρθε η φίλη μου η Ασπασία με τον αδερφό της ο οποίος είδε το πλυντήριο (θα σας αναλύσω γι αυτό το πονεμένο θέμα αργότερα) και ο τύπος που βάζει πετρέλαιο την ίδια ώρα και στιγμή μη σας πω και το ίδιο δευτερόλεπτο. μα συννενοημένοι ήταν?!



περίμενα την Ασπασία κατά τις 3μισι το μεσημέρι αλλά ήρθε στις 4 κ τέταρτο, την ώρα που ο Άκης έφευγε στη δουλειά κ αμέσως ήρθε ο πετρελαιάς. εγώ τι να κάνω πρώτα, να φιλέψω τη φίλη μου, να κάνω τα του πετρελαίου, να πω τον αδερφό της φίλης μου για το πλυντήριο? κ να πρέπει να φύγουμε στις 4μισι γιατί θέλαμε να προλάβουμε μια προβολή στο Λιμάνι (Φεστιβάλ Κινηματογράφου αγαπητοί μου!). ένας χαμός!!! ευτυχώς ο Άκης ανέλαβε το πετρέλαιο κ εγώ το πλυντήριο, του τα είπα περιληπτικά τι μου κάνει κ τι δε μου κάνει το ευλογημένο...



που λέτε, η πεθερά μου έφερε ένα πλυντήριο που το είχε αυτή πριν χρόνια στη κατοχή της αλλά όταν το έβαλα έγω μπρος να πλύνω, πήγε μέχρι το ξέβγαλμα κ δε γύρισε... κ δε μου το έκανε μια και δυο, μου το έκανε δεκατρείς κ αγανάκτησα! σήμερα μου είπε ο μάστορας πως θέλει αντίσταση, ο Άκης υποστηρίζει πως θέλει άλλαγμα η πλακέτα, το αστείο είναι πως πριν το φέρουμε Σαλονίκη το είχαν δώσει τα πεθερικά μου σε άλλον μάστορα να το φτιάξει κ υποτίθεται ότι το έφτιαξε κ δούλευαν όλα... έλα μου όμως που δε δουλεύανε! θα του αλλάξω την αντίσταση κ αν δω ότι δε φτουράει, θα το πάω γι ανταλλακτικά, θα το κάνω καλοκαιρινό, θα το βάψω μπλε, κάτι τελοσπάντων! (μεταξύ εμάς κ όλου του κόσμου, θα το δώσω γι ανακύκλωση κ θα πάρω της miele, όχι θα κάτσω να σκάσω με τη μπαχατέλα που όταν πλένει ή κάνει πως πλένει το κοιτάω το κοιτάω κ προκοπή δε βλέπω!...)



και για το φεστιβάλ κινηματογράφου στη Σαλόνικα, είναι μέχρι αύριο κ η φίλη μου πήρε 2 προσκλήσεις κ ήμουν μες τη τρελή χαρά που πρότεινε σ εμένα να πάμε! δυστυχώς το πήραμε χαμπάρι πολύ αργά κ μπορέσαμε να πάμε μόνο σήμερα. είδαμε τη ταινία Άγριο Λιβάδι, όπου ένας γιατρός στη μέση του πουθενά γιατρεύει διάφορους που περνάνε από εκείνο το μέρος που ήταν ο γιατρός, μετά τη πτώση του κομμουνισμού στη Ρωσία (αν δε κάνω λάθος δηλαδή). ο καημένος δεν έχει τίποτε, ούτε γάζες, ούτε betadine, ούτε καν ένα απλό τσιρότο βρε αδερφέ! η ταινία δε με πολυάρεσε, θα προτιμούσα κάτι πιο ουσιαστικό... αλλά ας μη λέμε κι ότι θέλουμε, μπορεί να είμαι εγώ παράξενη κ να μην έπιασα το νόημα!



κ τώρα να σας περιγράψω τι καλό μαγείρεψα σήμερα... είναι κ ιδανικό για τους νηστεύοντες



Γαλεός με πάστα λιαστής ντομάτας

6 μερίδες

γαλεός κατεψυγμένος (12 μικρά κομμάτια ή 6 μεγάλα) καλά αποψυγμένος όμως
λίγο λεμονάκι
λίγο ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

για τη πάστα

4 λιαστές ντομάτες (4 φέτες) ξηρές
1 κούπα μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι (κατά προτίμηση Καλαμών)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελιδα σκόρδο τριμμένη
3 κουταλιές βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
2 κουταλιές εκλεκτό κρασόξυδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τις ντομάτες μέχρι να ξαλμυριστούν κ τις σωτάρουμε για λίγο με τα νερά τους, το μισό λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. τοποθετούμε στο μπλέντερ τις ελιές, το μίγμα με τις ντομάτες, όλα τα υπόλοιπα τα υλικά κ χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός. δοκιμάζουμε κ αν χρειάζεται βάζουμε αλατοπίπερο.

αλείφουμε το γαλεό με το λάδι, το λεμόνι κ το αλάτι κ ψήνουμε τα κομμάτια στο γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. αν τον επιθυμείτε ζουμερό, τον ψήνετε για 10 λεπτά περίπου (να βγαίνει καθαρό το πηρούνι από τη σάρκα). αν τον επιθυμείτε στεγνό, αφαιρείτε το ζωμό κ το ψήνετε μέχρι να ροδίσει. δε ξεχνάμε στο ενδιάμεσο, όπως κ να τον ψήσουμε, να γυρνάμε τις φέτες μας. προειδοποίηση: αν τον κάνετε στεγνό, έχετε υπόψιν σας πως θα χρειαστείτε τη διπλή ποσότητα γιατί εξατμίζονται τα υγρά του κ ... δε σας γεμίζει το μάτι!
βάζουμε τα ψάρια μας στο πιάτο κ βάζουμε από μια κουταλιά πάστα στο καθένα, την υπόλοιπη τη σερβίρουμε στο τραπέζι (μπορεί να τους άρεσε τους συνδαιτύμονες κ για να μην είναι στην δύσκολη θέση να ζητήσουν κι άλλο...)
για γρανιτούρα κάνουμε άγριο ρύζι κ μπρόκολο ή κουνουπίδι περιχυμένο με λίγο λιωμένο βούτυρο.

για σαλάτα είχα διαβάσει μια κορυφαία, θα τη κάνω και θα τη "σηκώσω" άλλη φορά!

και για κρασί διάλεξα ροζέ ξηρό "Απέλια" από τα Ελληνικά Κελάρια.

επιδόρπιο δεν έκανα γιατί εκτός του ότι δε περίσσεψε χρόνος, είμαστε σε περίοδο νηστείας κ δυσκολεύομαι να βρω κάτι νηστίσιμο να φτιάξω!


χτες γιόρταζα, αλλά δεν είπα τίποτε γιατί ξέρω πως ήδη μου έχετε δώσει άπειρες ευχές κ χαίρεστε για μένα κ χωρίς να σας το ανακοινώσω! δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο, πήγα στην εκκλησία της Παναγίας της Δέξιας στη Καμάρα το πρωί με τη φίλη μου κ μετά τη κέρασα καφέ στα φοιτητικά, θυμηθήκαμε τα παλιά καλά χρόνια! με τον Άκη δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο γιατί το απόγευμα δούλευα κ το πρωί δούλευε αυτός. κ σήμερα πάλι δε ταίριασε γιατί το πρωί πήγε για πουλιά με το φίλο του (ναι.. πηγαίνει κ πιάνει ωδικά πουλιά, άμα βρει κανένα καλό κ μικρό, το κρατάει κ το μεγαλώνει, αλλιώς τα αφήνει, μη μας κυνηγάει κ καμια φιλοζωική!) κ το απόγευμα δούλευε (δηλαδή τώρα δουλεύει). ίσως το βράδυ να μου κάνει στριπ τιζ για δώρο κ να γελάσουμε ομαδικώς χε χε χε!!

αυτα τα λίγα αγαπητοί μου μπλόγκερς!

σας εύχομαι καλή Κυριακή κ καλή εβδομάδα στη συνέχεια!

9 σχόλια:

Dorothy είπε...

Την πάστα λιαστής ντομάτας ομολογώ ότι την ζήλεψα. Τους μπελάδες με το πλυντήριο όχι! Καλό σου βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου ομολογώ ότι δείχνεις κοριτσάκι στη φωτογραφία. Απ 'ότι φαίνεται μπήκες νωρίς στα βάσσανα. Σίγουρα είναι αρχή για να καταλάβω τα πρόσωπα που περιγράφεις στην ανάρτησή σου, αλλά θα έρθει κι αυτή η στιγμή. Σε θαυμάζω που ασχολείσαι (και) με τη μαγειρική. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν χρειάστηκε ποτέ να μαγειρέψω γιατί τα κάνει όλα η mamy, μιας και σπουδάζω εξ 'αποστάσεως και δουλεύω εδώ. Πολλά φιλιά!
Ξένια - Ναύπακτος

maria είπε...

η φωτογραφία είναι παραπλανητική χε χε χε. κάποια στιγμή θα βάλω και μια πρόσφατη.. 25 είμαι.. καλύτερα από τώρα να βγω νωρίς στη σύνταξη χε χε. :)

αυτό το μπλογκ μ έχει σαλέψει!! πότε θα το κάνω της προκοπής επιτέλους...

Ανώνυμος είπε...

βλεπω εισαι νοικοκυρουλα αψογη!!!!μπραβο κορτσαρα μου!!!να χαρω εγω!!!!!!!!

Aspa είπε...

Καλέ, ήρθα εδώ και δεν το γνώρισα το blog, νόμιζα ότι έκανα λάθος! Πολύ μου αρέσει το νέο χριστουγεννιάτικο theme…
Υπόθεση ρυζόπιτα: Μεγάλη επιτυχία! Και αναρωτιέμαι πώς και τα κατάφερα δηλαδή γιατί δεν το έχω φάει ποτέ το γλυκό, ούτε καν φωτογραφία έχω δει και απλά φανταζόμουνα τι πρέπει να κάνω. Τελικά φαντασία θέλει η μαγειρική (και βέβαια μία καλή συνταγή από τη Μαρία). Έφτιαξα και το σιρόπι, έβαλα και καρύδια από πάνω… Μμμμ, πολύ νόστιμο, να ‘σαι καλά Μαράκι! Φιλιά και καλή εβδομάδα.

Δημιουργία είπε...

Για το πλυντηριο: συμβουλη μαστορα που μου την εδωσε για το δικο μου οταν αρχισε τα κολπα του "αμα αρχισει ,κυρια μου, να ζηταει παρε καλυτερα αλλο, γιατι απο εδω και περα αυτο ολο θα το πληρωνεις και ολο παλιο θα ειναι!"

Maria Tzirita είπε...

Μπράβο κορίτσι, σε βρίσκω άψογη! Ωραίο και το χριστουγεννιάτικο ντεκόρ! Καλή σου βδομάδα!

eirini είπε...

Πάρε άλλο πλυντήριο! Μην κάθεσαι να σκάσεις! Και 'γώ όλο ιστορίες έχω με το δικό μου... πότε θα το πετάξω από κάνα μπαλκόνι και 'γώ δεν ξέρω!!!!
Καλέ... εγώ πότε να έρθω να μου μαγειρέψεις;
Τα σάλια μου τρέξανε με την συνταγή!!!!
Φιλάκια, φιλάκια, φιλάκια!!!!!

Eleni Dafnidi είπε...

Με τις ηλεκτρικές συσκευές ούτε και 'γω τα πάω καλά. Και όταν είναι και παλιές ακόμη χειρότερα. Πάντως η περιγραφή των βασάνων σου θυμίζει έντονα τον διάλογο στην διαφήμιση με το πλυντήριο, τον μάστορα και την καημένη που της έγινε το σπίτι ωκεανός:
"Αποσκληρυντικό βάζετε;"
"Ναι ένα φθηνό!"
"Μα τα φθηνά είναι που κάνουν τις πιο ακριβές ζημιές!"

:)

Πολλά φιλιά Μαράκι!