6.11.08

Τενοντίτις

και ναι αγαπητοί μου μπλόγκερς έφτασε η μεγάλη στιγμή, η στιγμή της αλήθειας, η στιγμή που όλοι περιμένατε!

θα αναλύσω την τενοντίτιδα στο θέμα μας μιας κ είναι μια "ασθένεια" που ταλαιπωρεί κόσμο και κοσμάκη και περισσότερο εσάς που ασχολείστε με τα πισιά (ηλεκτρονικούς υπολογιστές), που παίζετε τένις, που σηκώνετε μωρά παιδιά και που κάνετε δουλειές ασταμάτητα χωρίς διακοπές!

τέρμα οι μύθοι και τα ψέμματα. η τενοντίτιδα μπορεί να προσβάλλει ακόμη κι εσάς που απλά καθαρίζετε το σπιτάκι σας ή κρατάτε το μωρό σας νυχθημερόν αγκαλιά και δεν το αφήνετε κάτω να σας πεθυμήσει κι αυτό λιγάκι..

Ανατομία

οι τένοντες αποτελούνται από συνδετικό ιστό και ο ρόλος τους είναι να συνδέουν τους μύες με τα οστά, τους χόνδρους ή και με άλλους μύες. επίσης οι αρθρώσεις ενώνονται μεταξύ τους εξωτερικά και από τένοντες.

είναι υπεύθυνοι για όλες σχεδόν τις κινήσεις, μαζί με τους μύες, των άκρων καθώς και τις περισσότερες κινήσεις που μπορεί να κάνει το σώμα μας. είναι κατά κάποιο τρόπο οι οδηγοί, τα "σκοινιά" που κρατούν το σκελετό και τους μυες μας για να κινηθεί.






Βλέπουμε στη διπλανή φωτογραφία τον αχίλλειο τένοντα. συνδέει τον αστράγαλο με τους μύες της κνήμης κ είναι εκείνο εκεί το μικρό κομματάκι ιστού! τόσο μικροί κι όμως τοσο θαυματουργοί κ εύθραυστοι.













Στη διπλανή φωτογραφία φαίνονται οι τένοντες που συνδέουν τη κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό με τους αντίστοιχους μύες. Η τενοντίτιδα που εμφανίζεται στους ανθρώπους που ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι φλεγμονή του τένοντα, εκεί που βλέπετε τα βελάκια (bursa, rotator cuff).







Μερικές πληροφορίες για τους τένοντες

υπάρχουν περιπτώσεις που αρχίσαμε γυμναστική απότομα ή σηκώσαμε υπερβολικό για το συνηθες, βάρος, κάναμε πολλές δουλειές χωρίς σταματημό (τρίψε τρίψε να βγει το τζίνι!) κ την επόμενη μέρα όχι μόνο είχαμε αυτό το απαίσιο πιάσιμο αλλά είχαμε κ μερικές συστολές (σαν κράμπες) των μυών. αφού πέρασε το απαίσιο αυτό πιάσιμο, το σημείο που καταπονήθηκε συνεχίζει να πονάει. αυτό αγαπητοί μου μπορεί να είναι κάλλιστα μια τενοντίτιδα, ειδικά αν συνοδεύεται από πόνο εντοπισμένο, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα (κοκκίνισμα), αδυναμία κινήσεως και ανύψωσης βάρους (ειδικά αν είναι μέρος των άνω άκρων) και καταβολή δυνάμεων (αυτό είναι ούτως ή άλλως επακόλουθο της κούρασης!)

Θεραπεία

θα σας πω αυτά που λένε όλοι οι γιατροί κ τα έχετε ακούσει τόσες πολλές φορές που τα μάθατε κι εσείς απ έξω αλλά δυστυχώς δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι πιο αποτελεσματικό από τη ξεκούραση! ναι αγαπητοί μου, ξεκούραση κ μάλιστα αυστηρότατη ακινητοποίηση του μέλους για τουλάχιστον μία βδομάδα κ στη καλύτερη περίπτωση δύο. αντιφλεγμονώδη κ μυοχαλαρωτικά θα φέρουν πιο γρήγορο αποτέλεσμα. επίσης εφαρμογή επιθέματος πάγου για μία ώρα μάξιμουμ στο σημείο που εντοπίζεται ο πόνος (όχι παραπάνω γιατί αντί να βοηθήσει, τα κάνει χειρότερα) κ μη νομίζετε πως τους επιδέσμους και τα περιβραχιόνια τα βάζουν οι γιατροί επειδή κάτι κάνουν. είναι περισσότερο και ψυχολογικά, φοράς κάτι κακάσχημο κ σου θυμίζει συνέχεια πως αυτό το χέρι-πόδι δε πρέπει να το κουνήσεις, γι αυτό αγαπητοί μου, προσοχή και υπακοή στις οδηγίες των ιατρών. εκτός κι αν είναι τίποτε κομπογιαννίτες κ σας πουν πως μια απλή τενοντίτιδα χρειάζεται εγχείρηση.. τότε φτύστε τους κ πηγαίνετε σε κανένα σοβαρό ορθοπεδικό!


υπάρχει βέβαια και η χρόνια μορφή τενοντίτιδας που είναι απόρροια της οξείας η οποία δεν αντιμετωπίστηκε. οξεία τενοντίτιδα είναι αυτή που εμφανίζεται ξαφνικά, διαρκεί λίγο καιρό κ αντιμετωπίζεται άμεσα. η χρόνια τενοντίτιδα ξεκινά ως οξεία κ αν δεν αντιμετωπιστεί, ο πόνος γίνεται συνεχής και για πολύ καιρό. τα αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά δεν ωφελούν παρά για λίγο. γι αυτό το ξαναλέω προσοχή!


Πρόληψη

και φθάνουμε στο πιο σημαντικό κομμάτι της ανάρτησης αυτής. όπως έλεγε κ ο διάσημος ντοκτορ Ιπποκράτης, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις!
συνίστω ποτέ μα ποτέ να μην αρχίζετε γυμναστική απότομα. πάντα αργά και σταθερά, με ήπιο πρόγραμμα στην αρχή και μη κάνετε ότι ναναι. μη προσπαθείτε να φανείτε μάγκες γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος! κ μη περιμένετε να δείτε αποτελέσματα με τη μία ή τις δύο φορές που τρέξατε το γύρο της Θεσσαλονίκης... καλύτερα να ασκείστε λίγο, με μέτρο και σύνεση, παρά μια κι έξω. πάντα να κάνετε τις προβλεπόμενες διατάσεις και την απαιτούμενη προθέρμανση.
για τις νοικοκυρές και τις μη (γι αυτές τελοσπάντων που καταπιάνονται μια στις τόσες με βαριές οικιακές δουλειές) ισχύει το ίδιο κ γι αυτούς με την απότομη γυμναστική. αγαπητές μου, κάνετε ανοίγματα πριν αρχίσετε το μοιραίο. τεντώστε τα πόδια σας πιάνοντας το κάτω μέρος και λυγίστε το στο γοφό (τεντώνει ο τρικέφαλος). σκύψτε με τεντωμένο το πόδι και προσπαθήστε να φτάσετε τα δάχτυλα του ποδιού (τεντώνεται το κάτω μέρος του γοφού κ η γάμπα) ανοίξτε τα χέρια σας και κρατήστε κόντρα σ ένα τοίχο με το ένα χέρι (τεντώνονται οι θωρακικοί μύες) τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη με ένα ωραίο και μεγάλο τέντωμα όλο δικό σας! προσπαθήστε να πιάσετε τα σταφύλια πάνω ψηλά σαν να κάνετε μονόζυγο.
κ μη κάνετε απότομες κινήσεις. απαγορεύονται δια ροπάλου!!
βέβαια καλό θα ήταν να κάνετε και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυων ώστε να αντέχουν περισσότερο κ να κουράζονται λιγότερο.
κάντε εκτάσεις, ανατάσεις με αλτήρες.

για περισσότερες πληροφορίες ενδυνάμωσης των μυων πατήστε εδώ. χα χα πλάκα σας κάνω.

κάντε κλικ εδώ κι εδώ το τελευταίο θα σας καλύψει κατά πολύ πιστεύω.

κ όσο για τις κυρίες που ασχολούνται με τα πισί προτείνω το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να βρίσκονται στο ίδιο υψος όπου ο αγκώνας σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με κολλημένο το βραχίονα στο θώρακα, ίσως και χαμηλότερα. έτσι καταπονούνται οι τένοντες λιγότερο. επίσης αγαπητές μου κυρίες, να κάνετε συχνά διαλείμματα κ να ξεκουράζετε τα χέρια σας τουλάχιστον για 2-3 λεπτά. δύο τα έχετε, μη τα χαλάτε από τώρα!


σε γενικές γραμμές η λύση είναι μία, ενδυνάμωση και ξεκούραση. έτσι θα έχετε και υγιείς μύες και υγιή οστά!

ελπίζω να σας κάλυψα κατά πολύ

είμαι όλη μάτια για τις απορίες σας!

φιλάκια :)

11 σχόλια:

island είπε...

Μου επιβεβαιώσατε πως δεν θα απαλλαγώ ποτέ από την τενοντίτιδα. Καλώς σας βρήκα

Ανώνυμος είπε...

βρε μαρακι πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου μιας και ολη μερα ειμαι με ενα πισι μπροστα μου..αλλα εμενα με ποναει η μεση μου πολυ!!κατι σε μεση εχεις για αναρτηση??

αντε πες κυρα μου τι το περασες εδω??

Maria Tzirita είπε...

Μμμμμ, τώρα που το λες και διάβασα όλα αυτά, μάλλον αυτό είχα πάθει τις προηγούμενες μέρες με το πόδι μου. Το έπαθα από έντονη γυμναστική και εφάρμοσα ακριβώς την θεραπεία που περιέγραψες. Μετά από μια βδομάδα μπορώ να πω ότι έχει περάσει σχεδόν τελείως. Προσοχή λοιπόν και ξέρω ναι, δεν πρέπει να το παρακάνω, έχουμε και μια κάποιο ηλικία! Καλημέρα Μαράκι!

ποντίκι είπε...

Καλημέρα, όλα καλά αυτά που λες αλλά που χρόνος για ξεκούραση... όλη μερα σε έναν υπολογιστή μπροστά..????
Ε?
Καλά θα προσπαθήσω τουλάχιστων να κάνω διαλείματα αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο.
Πονάει ο δεξιός μου όμως εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά δεν μου φτάνει μονο αυτό κοιμάμε και πάνω στο συγκεκριμένο χέρι και ξυπνάω μουδιασμένη..... τι να κάνω γιατρέ?

Aspa είπε...

Μαρία μου τι ωραία ανάρτηση! Με πλούσιο περιεχόμενο αλλά και χιούμορ! Όπως έχεις καταλάβει καθότι «κυρία που ασχολείται με το πισί» έχω κατά καιρούς ενόχληση στους τένοντες του καρπού. Ευτυχώς είμαι πολύ καλύτερα, έμαθα κιόλας να χρησιμοποιώ και το αριστερό για το ποντίκι (πολύ γέλιο, αδύνατον στην αρχή αλλά τελικά τα κατάφερα…), πήρα και mouse pad με μαξιλαράκι gel για να ξεκουράζεται ο καρπός και φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει υποχωρήσει. Ευχαριστούμε για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, θα τις εφαρμόσουμε με προσοχή! Πολλά φιλιά!

maria είπε...

island καλώς ήρθες! κ επέτρεψέ μου να σου μιλάω στον ενικό, ούτε στους γιατρούς μας δε μιλάω στο πληθυντικό πλέον! (μόνο στον διευθυντή φυσικά!)
όσο για το αν θα απαλλαγείς ή όχι, πήγαινε σ ένα γιατρό βρε αδερφέ. κ αν ο ένας σου είπε "κάνε αυτό" κ δε σου πέρασε, πήγαινε σε άλλον. είναι καλό να έχουμε 2 ή και 3 γνώμες. περαστικά!

παπαρουνίτσα μου αυτή η μέση με ταλαιπωρεί κι εμένα. θα κάνω σχετική ανάρτηση σε μια βδομάδα, πρώτα ο Θεός!

Μαρία μου! όχι και κάποια ηλικία, τι να πουν κ οι μεγαλύτερες! μην είσαι τόσο μετριόφρων! ξεκούραση όσο γίνεται.. περαστικά και σε σένα! φιλιά :)

ποντίκι με δουλεύεις ψιλό γαζί ή με φαίνεται? βαριά τενοντίτιδα κυρία μου! μα κι εσύ μη κοιμάσαι πάνω σε αυτό το χέρι. δυσκολεύεις την ανάρρωσή του. όσο για το μούδιασμα, πιέζονται τα ήδη καταπονημένα νεύρα κ οι μύες δεν αιματώνονται καλά ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ιστών (μα πως τα λέω η άτιμη!)ξεκούραση! και περαστικά...

Άσπα μου έκανες πολύ καλά με το mouse pad βοηθούν πολύ. καλό είναι κ το αριστερό μα ζόρικο! ξεκούραση όσο μπορείς κ ψάξε το μήπως δεν είναι απλή τενοντίτιδα.

το τονίζω αγαπητοί μου, αν μετά από τη θεραπεία για τενοντίτιδα, συνεχίσει ο πόνος και τα λοιπά συμπτώματα, ψάξτε το παραπάνω. ίσως είναι κάτι άλλο κ χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. και μη φοβάστε τους γιατρούς, οι περισσότεροι δε δαγκώνουν!
περαστικά σας!

naya είπε...

Καλησπερα!Καπου πηρε το αυτι μου οτι υπαρχει μια ειδικη βαση για στηριξη του χεριου για το ποντικι.
Δεν ξερω τι ειναι ακριβως αλλα θα το ψαξω.

eirini είπε...

Αχ! αγχώθηκα μ'αυτήν την τενοντίτιδα!! Μια φίλη μου έχει και ταλαιπωρήται αφάνταστα! Πάντως πρέπει να πω ότι τα έγραψες πολύ απλά και κατανοητά! Μπράβο Μαράκι!

Για την Τρίτη ισχύει;
Στείλε μου SMS γιατί τα mail βγαίνουν αλαμπουρνέζικα!!!!

Φιλάκια μωρό μου! Ανυπομονώ!!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλέεεεεεεεεεεεεεεε..............

καλημέρα!!!

ποντίκι είπε...

maria είπε: ποντίκι με δουλεύεις ψιλό γαζί ή με φαίνεται?
ποντικι απαντάει: Εγώ σε δουλεύω?
Τι να σε δουλέψω δεν έχω χρόνο λέμε να το ξεκουράσω πόσο μάλλον όταν πέφτω για ύπνο να σκεφτώ αν και πως κοιμάμε....πάνω στο χέρι!!!!! αφού απο εκέινη την πλευρά κοιμάμε..
Τέρμα η πλάκα τώρα να μιλήσω σοβαρά..... αχαχαα καλά σταματάω.
Σε ευχαριστώ για την αναλητικη ενημέρωση στο τι έχω και με πονάει το χέρι, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να το ξεκουράσω.

Υ.Γ. Ελπίζω να ζήσω γιατρέ λίγα χρόνια ακόμα (black χιουμορ)...
Σε φιλώ.

Mathoula είπε...

Παιδια μεγαλο βασανο η τενοντες!Αμα σε πιασει τενοντίτιδα δυσκολα σ αφηνει...