30.9.10

ΒΙΒΛΙΟ!

Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι να είσαι κουφός σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι οι άλλοι ακούνε; Η Σοφία Κολοτούρου πάσχει από μεταγλωσσική κώφωση και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε έναν τέτοιο κόσμο. Έχοντας το χάρισμα της έκφρασης στον γραπτό λόγο από μικρή, είναι ίσως η πρώτη κωφή που μπόρεσε να καταγράψει με ακρίβεια σκέψεις, συναισθήματα και πραγματικές ιστορίες από τη ζωή της σε ένα βιβλίο.Ιστορίες που εσείς πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ, όμως η ίδια έχει βιώσει ως αυτήκοος μάρτυς και συνεπώς σας τις μεταφέρει από …πρώτο αυτί. Οκτώ ιστορίες του βιβλίου  είναι υπό μορφή comics σχεδιασμένο από τον γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη σε ένα ένθετο 16σελιδο, όμορφα ενσωματωμένο στην ροή και αισθητική του βιβλίου, ώστε να μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά και εφήβους.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με έξυπνο χιούμορ και  ευαισθησία και αποτελεί επί της ουσίας έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους στις συναναστροφές μας με κωφούς συνανθρώπους μας. Ένας χρήσιμος οδηγός ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και πολιτισμού που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στερεότυπα, τα φοβικά σύνδρομα, τον κοινωνικό ρατσισμό προς κάθε τι το "διαφορετικό".
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει ακόμα και στους κωφούς συμπολίτες μας να έχουν «φωνή», έστω και γραπτή και να μας διηγούνται ιστορίες από τον σιωπηλό τους κόσμο. Εκείνοι έχουν βρει τον τρόπο και μας μιλούν - το ερώτημα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε.

πηγή κειμένου και φωτογραφίας : http://www.sofiakolotourou.gr/books
 
Η Σοφία Κολοτούρου είναι φίλη μου και ομοιοπαθής στην αναπηρία της κώφωσης. τα κείμενά της θα τα βρείτε ενδιαφέροντα και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε καλύτερα (πιθανόν άβολες ) καταστάσεις που τυχόν θα προκύψουν με ομιλούντες κωφούς συνανθρωπους. 
γιατί κι εμείς θέλουμε να ανήκουμε σε κάπου. μέχρι στιγμής ούτε η κοινωνία των Κωφών μας δέχεται, γιατί δε γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα κ άρα δε μπορούμε να συννενοηθούμε μαζί τους, ούτε η κοινωνία των ακουοντων έστω ολοκληρωτικά γιατί θεωρητικά, αν δε μπορούμε να ακούσουμε, δε μπορούμε ούτε να μιλήσουμε. και τα δύο πράγματα που ανέφερα έχουν αποδειχθεί αναστρέψιμα. ένας Κωφός μπορεί με κατάλληλη διδασκαλία να μιλήσει, να γράψει κ πολλά άλλα πράγματα που οι περισσότεροι κωφοί δεν έχουν διάθεση  να μάθουν. ίσως γιατί η κοινωνία τους ειναι τόσο κλειστή και προκαταβάλλεται για οτιδήποτε είναι έξω από αυτήν. να σημειώσω πως οι νοηματίζοντες κωφοί (δηλαδή αυτοί που συννενοούνται με νοηματική γλώσσα) στη πλειοψηφία τους δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν γιατί εκτός του ότι η νοηματική γλώσσα είναι πολύ δύσκολο να διατυπωθεί γραπτά, δεν ακολουθούν την εκπαίδευση που χρειάζεται για γραφή και ανάγνωση.
οι μεταγλωσσικοί κωφοί είναι άτομα που γεννήθηκαν με κανονική ακοή αλλά την έχασαν για διάφορους λόγους στη πορεία της ζωής τους. αυτοί έχουν αναπτύξει την ικανότητα ομιλιάς καθώς και γραφής - ανάγνωσης, γιατί οι περισσότεροι παρακολούθησαν σχολεία για ακούοντες. κ αυτό δεν είχε μονο αποτέλεσμα στη γραφή - ανάγνωση αλλά και την προσαρμογή τους σε δύσκολες συνθήκες γι αυτούς.


για περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα ανατρέξτε στο σχετικο λινκ παραπάνω.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαράκι, αυριο το βιβλίο θα είναι στα χέρια μου!

Σε ευχαριστούμε για την πρόταση!

Καλό θα είναι να ξυπνάμε σιγά σιγά και να αρχίσουμε επιτέλους να ....ακούμε!

φιλιά πολλά

ΥΓ Πότε την κάνεις για πάνω; Κοντεύεις; Αντε με το καλο!

Maria Tzirita είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον φίλη μου αυτό το βιβλίο και πραγματικά έλειπε από τα ελληνικά γράμματα. Θα το διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία! Ελπίζω να μου είσαι καλά, φιλάκια πολλά!