20.8.08

Γουρούνια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σήμερα αποφάσισα να αναπτύξω τη λέξη "γουρούνι" με τη κυριολεκτική και μεταφορική σημασία της... να το φιλοσοφήσουμε το θέμα λιγάκι ντε.

επικολλώ την ερμηνεία από ένα ηλεκτρονικό λεξικό

γουρούνι το [γurúni] Ο44 θηλ. γουρούνα [γurúna] Ο25α : 1. παμφάγο κατοικίδιο θηλαστικό, με ογκώδες σώμα και σκληρές τρίχες, ονομαστό για τη βρομιά του, το οποίο εκτρέφεται για το κρέας και για το δέρμα του· χοίρος: Tο ~ γρυλίζει. Tρώει σαν ~, άπληστα, λαίμαργα, χωρίς τρόπους. Zουν σαν τα γουρούνια, μέσα στη βρομιά. ΦΡ (αγοράζω) ~ στο σακί*. 2. (μτφ.) για άνθρωπο: α. βρόμικο ή πολύ χοντρό. β. άξεστο, αναίσθητο, αχάριστο. γουρουνάκι το YΠΟKΟΡ το μικρό του γουρουνιού: ~ του γάλακτος, πολύ μικρό, που θήλαζε ακόμα.

χοιρινός -ή -ό [irinós] Ε1 : που προέρχεται από σφαγμένο γουρούνι: Xοιρινή μπριζόλα. Xοιρινό δέρμα / κρέας / λίπος. Xοιρινά λουκάνικα. || (ως ουσ.) το χοιρινό, χοιρινό κρέας: Aκρίβυνε το χοιρινό.


Όλοι μας ξέρουμε τα γουρούνια που εκτρέφονται δια το νόστιμο κρέας τους. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, από το γουρουνάκι στη γνωστή ταινία που είναι όσο ένας μικρόσωμος σκύλος μέχρι και κάτι γουρούνες που λέμε, ίσαμε αγελάδες. Ναι έχει τέτοια. Στο δρόμο για τη Βροντού (Σέρρες) έχει κτηνοτροφεία όπου υπάρχουν τέτοια γουρούνια. Απίστευτα σε μέγεθος και σε αναισθησία! Σταματούν στο δρόμο και άντε να τα κουνήσεις...



Το χοιρινό είναι κρέας νόστιμο και φήμες λένε πως έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος από τα υπόλοιπα (πλην πουλερικών και ψαριών) και μαγειρεύεται εξίσου εύκολα. Φημισμένο το χοιρινό με λάχανο που φτιάχνει η μητέρα μου τα Χριστούγεννα. Το τίμησε κι ο πεθερός μου πέρισυ κι έβγαλε τα γούστα του ο άνθρωπος! Υπάρχουν κι άλλοι πολύ νόστιμοι τρόποι για να μαγειρέψει κανείς χοιρινό. Στις επόμενες αναρτήσεις μου θα σας τιμήσω με συνταγές.

Το γουρούνι όταν αναφέρεται μεταφορικά, συνήθως εννοεί την αναισθησία ή τη βρωμιά κάποιου. Πρόσφατα όμως έμαθα πως τα γουρούνια επειδή δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες ούτε κι αρκετές τρίχες, κυλιούνται στις λάσπες για να δροσιστούν και μετά λιάζονται στον ήλιο ώστε η λάσπη να κάνει ένα στρώμα (πίλινγκ ένα πράγμα :Ρ) ώστε να προστατεύονται από τις μεγάλες θερμοκρασίες. Λογικό. Τι άλλο να κάνουν τα δύστυχα?..


Μεταφορικά μπορούμε να πούμε κάποιον γουρούνι, όταν είναι άξεστος, αναίσθητος. Μάλλον η λέξη αναίσθητος με καλύπτει κατά πολύ. Και κυρίως προσονομάζονται γουρούνια οι άντρες από τις γυναίκες τους. Γιατί ποιά γυναίκα δεν ένιωσε την αναισθησία του συζύγου της ή ακόμη χειρότερα του συντροφου της? Πείτε μου μια και θα αναιρέσω την ανάρτηση, θα πάω να γίνω καλόγρια!

Του μιλάς γλυκά, ωραία, ήρεμα κ η απάντηση? "ΑΣΕ ΜΕ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ!" μα φυσικά, που να βρει χρόνο για να ασχοληθεί μαζί σου... Του προτείνεις κάτι για το βράδυ "Α ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑ ΜΠΥΡΕΣ" μα φυσικά, που κόπος να στο πει με τρόπο ώστε να μη φας τα μούτρα σου κ να νιώσεις ηλίθια που αγόρασες εκείνο το μαύρο το εσώρουχο που θα τον ξετρέλαινε σίγουρα..θα το φορούσες κιόλας και δε θα το έβλεπε!! Του μιλάς και βλέπει τηλεόραση. Κλασσικό παράδειγμα που δε χρειάζεται ανάλυση. Στολίζεσαι, βάφεσαι, κάνεις μανικιούρ-πετικιούρ, κομμωτήριο, αποτρίχωση(και μόνο αυτό φτάνει!) το ένα το άλλο, γίνεσαι μια θεά κ τον ρωτάς πως είναι η φούστα πάνω σου.. μόνο κ μόνο για να προσέξει όλα τα υπόλοιπα. και τι απαντάει? "Καλή μωρέ.." Θες να τον κάνεις με λάχανο μετά ή όχι?...Ζητάς να σου κάνει μια δουλειά στο σπίτι. Απλούστατη. κι αυτός συνεχίζει να κάθεται-ξύνει τα γεννητικά του όργανα-μυρίζει τις μασχάλες του-παίζει pro,nintento,playstation-ασχολείται με τον υπολογιστή για ώρες...και η δουλειά δε γίνεται. και πρέπει να την κάνεις εσύ... Του ζητάς να βάζει τα άπλυτά του στο καλάθι ώστε να μη κόβουν βόλτες, όχι μόνο για αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και για να μη γεμίζουν μικρόβια τα οποία δεν φεύγουν μόνο με το πλύσιμο..Κ ξέρεις που σε έχει γραμμένη μετά...

Μετά από όλα αυτά είναι να μη τον πεις γουρούνι?

Κ σε ρωτάει "Μα τι έκανα και με λες έτσι???"









Το αποφάσισα. Θα γίνω κτηνοτρόφος. Θα ασχολούμαι πάλι με γουρούνια αλλά τουλάχιστον θα βγάζω φράγκα.

5 σχόλια:

Frau Lehrerin είπε...

de kserw ti sou ekane o akis... oooxi de mporw na fantastw, alla me to pou diavasa to titlo tou post ena k mono pragma mou hr8e sto mualo: o orgasmos twn gourouniwn krataei mish wra!
....MISH QRA!...
kai einai k paxusarka!
epomenws auta pou leme: "manari mou pws na mhn einai uperoxo to sex mazi sou afou exeis to teleio kormi!" den isxuoun!
SABOTAGE (sampotaz, re!) stis diaites k sta instituta adunatismatos loipon,... twra!

epishs...pote 8a koilh8oume k emeis stis laspes gia peeling, re filenada?

Theogr ο κηπουρός είπε...

Είναι προφανές ότι δεν έχεις μπει ποτέ σε χοιροστάσιο. Και πίστεψε με ΔΕΝ θέλεις να μπεις. Προτιμότερο ένα δίποδο γουρούνι- που κάποια στιγμή μπορεί και να το εκπαιδεύσεις- πήρα τα άλλα. Καλημέρα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Νάμαι καλέ ,βρήκα παράθυρο ανοιχτό και μπήκα, ενδιαφέρον η άποψη σου για τα καημένα τα γουρουνάκια και για να γελάσουμε σου λέω για κάποια φίλη μου παθούσα απο τους άνδρες που σαν μαγνητόφωνο όταν την ρωτάς : τι είναι όλοι οι άνδρες ; εκείνη απαντά με τα σπαστά ελληνικά της :γκουρούνια !Είσαι νοσηλεύτρια ,ενδιαφέρον και δύσκολο επάγγελμα .Είμαι απο Ιατρική οικογένεια ,η μητέρα μου γιατρός το ίδιο και ο θείος μου..εγώ το μαύρο πρόβατο σχολή καλλών τεχνών, έπαθαν εγκεφαλικό οι γονείς μου όταν έδωσα κρυφά ενώ τους είπα Ιατρική.Μεγάλωσα μέσα σε νοσοκομεία , κοιμήθηκα άπειρες φορές στα δωμάτια των νοσοκόμων.Η μητέρα μου ήταν γιατρός επι 15 χρόνια στο Κέντρο Νοσημ. Θώρακος το σημερινό Παπανικολάου.

naya είπε...

Τι να πω??Οτι κανεις λαθος??Μολις τσακωθηκαμε για ενα απλυτο τζην που ειχε αφησει σαν σημαια στον καναπε(για να το παρω κ να το βαλω στον καδο)!!
:(

"ζαχαρούλα.." είπε...

Καλό μήνα.... καλή εβδομάδα... καλό φθινόπωρο!!!!

φιλάκιαααααααα....!