21.1.11

Αφράτα κουλουράκια με πορτοκάλι και κάρδαμο!

πρόκοψα η νεκοκυρά και έφτιαξα κουλουράκια! να μη με λέει η μάνα μου ανεπρόκοπη κ ότι δε κάνω τίποτα γιατί βαριέμαι να πλένω μετά (αυτό ισχύει αλλά είναι να μη με πιάσουν οι προκοπές!)
πάρτε και τη συνταγή, είναι πολύ εύκολη. τη βρήκα στις συνταγές της παρέας μόνο με πορτοκάλι. αλλά επειδή είδα στο σουπερμάρκετ τα κουλουράκια της καραμολέγκου με πορτοκάλι και κάρδαμο, ζούλεψα κ έβαλα κ εγώ στα δικά μου. υπόψιν σας, είναι πάρα πολύ αφράτα!

βουαλά!

Υλικά

250 γρ. μαργαρίνη
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1 κουπάκι γιαούρτι (ότι γιαούρτι θέλετε, εγώ έβαλα στραγγιστό λάιτ γιατί είχα πάρει μια 3δα αλλά δεν είμαι φαν του γιαουρτιού..)
χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο τριμμένο (εγώ δεν είχα και έβαλα 5 σποράκια χτυπημένα. ίσως θέλει περισσότερα σποράκια για να φανεί η γεύση του)
1 κιλό αλεύρι φαρίνα (περίπου)
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ελάχιστη σόδα (στη μύτη του κουταλιού, ίσα ίσα)
αυγό και νερό για το άλειμα

Εκτέλεσις

χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας τα αυγά ένα ένα, το γιαούρτι και το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα (όχι όλα μαζι, ένα ένα!) σταματάμε το χτύπημα. ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. θα' ναι λίγο λαδωμένη αλλά εύπλαστη χωρίς να κολλάει σε καθαρό χέρι.
φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας σε όμοια σχέδια (μυστικό της μαμάς μου, για να ψήνονται όλα ομοιόμορφα, φαντάζομαι θα το ξέρετε..) τα τοποθετούμε πάνω σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αυγόνερο(αυγό ανακατεμένο με λίγο νεράκι)και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-20 λεπτά.
εγώ δεν έβαλα αυγό (δε το συμπαθώ ιδιαίτερα στο άλειμμα) κ απλά περίμενα να ροδίσουνε. δεν μέτρησα χρόνο αλλά γίνανε γρήγορα, τα έβαλα στον αέρα με αντιστάσεις πάνω κάτω (περίπου 15 με 17 λεπτά)
TIP: όταν βγάλετε τα κουλουράκια από το φούρνο τα ξεκολλάτε από το χαρτί για να μην ιδρώσουν και γίνουν "νιανιά" και γιατί πιθανόν μετά να μη ξεκολλάνε τόσο εύκολα

 καλή επιτυχία!!


είμαι καλά, πολύ καλά. από δευτέρα πάω σε άλλο τμήμα όπου θα είμαι πολύ χαλαρά, οπότε θα ηρεμήσω λίγο!
φιλάκια σας.

4 σχόλια:

αχτίδα είπε...

Λατρεύω τα κουλουράκια, το ξέρεις , αρπάζω ένα ..η μάλλον δύο..ε! ένα πιάτο δεν θα σου λείψει...και φεύγω!

maria είπε...

παρε παρε αχτιδα μου! έγιναν ανάρπαστα! η συνταγή είναι πανεύκολη και γίνονται πολύ αφράτα!
φιλάκια πολλά!

Καίτη είπε...

Αχ Παναγιά μου υπέροχα είναι με το καρδαμον! Αλλά δε γινήκαν τραγανά; Μήπως θέλει αμωνία να γίνουν κουλούρια η ζύμη μην είναι σαν το κεκ;

maria είπε...

Kαίτη μου καλωσήρθες! όχι δε θέλει τίποτε! γίνονται αφρατοτραγανά! κ εγώ αυτό ανησύχησα αλλά τελικά έγιναν πολύυυ ωραία! πήγα ένα τάπερ στη δουλειά και γίνανε ανάρπαχτα! και προτίμησε σκόνη κάρδαμο γιατί με τα σποράκια δεν έχουν πολύ μυρωδιά.